ClaudicatioNet

Claudicatio-Net: naast het ParkinsonNet nemen we sinds september 2013 ook deel aan het ClaudicatioNet.  Een landelijk Netwerk van Zorgprofessionals die mensen met vaatproblemen (“etalagebenen”) begeleiden.

Maar wat is dat nu Claudicatio intermittens? Het wordt ook wel etalagebenen genoemd en is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schatting heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden. Om de pijnklachten te mijden gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen, of beginnen het lopen in zijn geheel te mijden. Met alle gevolgen van dien. De 1e keus voor de behandeling is looptherapie. Door middel van looptraining kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden.

Het is wetenschappelijk bewezen dat ondersteuning  van uw looptraining bij een gespecialiseerde fysiotherapeut betere resultaten oplevert dan niet begeleide programma’s. Mia is een gecertificeerd Claudicationet - fysiotherapeut en bezoekt jaarlijks het ClaudicatioNet Jaarcongres te Den Bosch, waar ze wordt geïnformeerd over de allerlaatste stand der techniek en wetenschap. Een enorm inspirerende dag over een veel voorkomend probleem!